Wat zijn survivalrun wedstrijden?
Wanneer je begint met survivalrun zal je vooral bezig zijn met de leuke trainingen en de techniek te leren. Na verloop van tijd zal je merken dat je steeds beter kunt klimmen en de techniek beheerst. Als dat zover is, dan kan je aan survivalrun wedstrijden mee doen. Deze survivalrun wedstrijden worden georganiseerd door survivalrun verenigingen door heel Nederland. De wedstrijden zijn in verschillende categorieën opgebouwd, waaronder recreantenruns en wedstrijdruns waarvoor je een licentie benodigd bent. Wij vertellen je daar graag meer over.
Wat is het verschil tussen recreantenruns en wedstrijdruns?
De sport survivalrun bestaat inmiddels meer dan 30 jaar en is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Vroeger kon je direct meedoen met de wedstrijden, echter door deze populariteit is het niveauverschil tussen de beginnende en ervaren sporters steeds groter geworden. Wanneer je net bekend met de sport survivalrun, dan zal je begrijpen dat je niet gelijk alle technieken beheerst. Om de meer ervaren sporters daarom niet in de weg te zitten, is er onderscheid gemaakt tussen survivalruns voor recreanten en licentiehouders. Voordat je mee kunt doen aan officiële wedstrijdruns, dien je minimaal 6 licentiepunten te behalen. Deze punten verzamel je door individuele zware recreantenruns te behalen. Naast de individuele recreatieve survivalruns, zijn er recreantenruns die je als koppel of in groepsverband kunt lopen.
Hoe werkt dat, zo’n recreantenrun en wedstrijdrun?
Zoals gezegd, voordat je aan officiële wedstrijdruns mee kunt doen, zal je eerst recreantenruns moeten kunnen uitlopen. De graadmeter daarbij is om het “bandje” de gehele run te behouden. Bij je aanmelding op de wedstrijddag krijg je van de organisatie een T-shirt met je startnummer en een polsbandje. Het T-shirt heeft een bepaalde kleur en staat voor de categorie (bijvoorbeeld: Groepsrun, Recreanten Zwaar, Recreanten licht, KSR, MSR, etc) waarin je loopt. De organisatoren en vrijwilligers kunnen dan gemakkelijk zien in welke categorie je zit. Het bandje dat je heb gekregen moet je omdoen en bij de start laten zien. Het is de bedoeling dat je álle hindernissen haalt, doe je dit niet, dan wordt het bandje doorgeknipt en heb je de run niet gehaald. Je kunt de run wel voortzetten en de overige hindernissen nog wel proberen, maar het telt niet meer mee voor het klassement of de puntentelling. Dit betekent dus dat je met het bandje om je pols over de finishlijn komt. Is dat gelukt, dan mag je trots zijn op jezelf, want dat is een hele prestatie!
Welke wedstrijdcategorieën zijn er?
Binnen de survivalrunsport zijn er 5 wedstrijdcategorieën:
- Jeugd Survivalrun (JSR) 4 – 9 km
- Basis Survivalrun (BSR) 6 – 9 km
- Korte Survivalrun (KSR) 6 – 9 km
- Middellange Survivalrun (MSR) 9 – 15 km
- Lange Survivalrun (LSR) 15 – 25 km
Vier van de vijf wedstrijdcategorieën vallen onder de wedstrijdlicentie: JSR, KSR, MSR en LSR. De BSR is een uitzondering hierop.
Binnen de Jeugd zijn er 3 groepen ingedeeld op leeftijd en wordt er onderscheid gemaakt tussen een categorie voor jongens en een categorie voor meisjes. De leeftijdscategorieën zijn:
- 10 t/m 11 jaar
- 12 t/m 14 jaar
- 15 t/m 17 jaar
In de overige categorieën zijn er ook telkens 3 groepen en wordt onderscheid gemaakt tussen een dames en heren categorie.
- 18 t/m 39 jaar
- 40 t/m 49 jaar
- 50 jaar en ouder
Wanneer mag je meedoen aan welke wedstrijdcategorie?
Wil je wedstrijden lopen dan kun je hiervoor als lid een wedstrijdlicentie aanvragen via mijn SBN-profiel. Aan een licentie zijn voorwaarden verbonden. Voor de wedstrijdlicentie dien je 6 kwalificatiepunten behaald te hebben. Dit kan door je in te schrijven voor individuele survivalruns en deze met behoud van polsbandje uit te lopen. Zodra de licentieaanvraag is goedgekeurd door de SBN, kan je meedoen aan de KSR, MSR en LSR.
Wist je dat je kunt deelnemen aan de BSR wanneer je 2 kwalificatiepunten hebt behaald in de afgelopen 2 seizoenen?
Hoe werkt de inschrijving voor een survivalrun wedstrijd?
Op de wedstrijdkalender van de SBN zie je welke survivalrunwedstrijden er voor dit jaar gepland staan. Via de bijbehorende inschrijflink kom je op een aanmeldpagina terecht. Op de aanmeldpagina geef je aan of je wel/geen SBN-lid bent. Ben je lid, dan is het belangrijk dat je je lidnummer opgeeft. Selecteer vervolgens de categorie van je survivalrun wedstrijd en vul je persoonlijke gegevens in.
Hoe train je voor de survivalrun wedstrijden?
Afhankelijk van je doelstelling, hebben wij binnen onze vereniging de keuze uit twee trainingsgroepen, namelijk een recreatieve – en wedstrijdtrainingsgroep.
Heb je nog helemaal geen ervaring met survivalrun, maar wil je het wel graag leren, dan bieden wij een speciaal trainingsprogramma aan voor de beginnende survivalrunner. Meer hierover vind je bij onze activiteiten.
Recreatieve training
Bij de recreatieve trainingsgroep zal de nadruk meer liggen op plezier en techniektraining. Daarbij krijg je uitleg over welke techniek het beste is en zal onze trainer je helpen bij de uitvoering daarvan. Heb je vragen, dan zal de trainer je tips en tricks geven, zodat je de hindernis steeds gemakkelijker er sneller kunt uitvoeren. Door regelmatig op deze trainingen te komen zal je zien dat je techniek verbeterd en je kracht, snelheid, conditie en uithoudingvermogen toeneemt!
Wedstrijd training
De wedstrijd trainingsgroep bestaat uit ervaren survivalrunners die de techniek en klimsnelheid beheersen. Deze trainingen zijn speciaal afgestemd op snelheid, kracht, uithoudingsvermogen en conditie opbouw en zijn daarom erg intensief. Zo zorgen wij ervoor dat onze wedstrijdlopers het maximale halen uit hun training en ze klaar zijn voor de survivalrun wedstrijden.
Wil je lid worden?
Ben je na lezen van dit stuk enthousiast geworden over de survivalrun sport en wil je graag lid worden van onze survivalrun vereniging. Neem dan contact met ons op of meld jezelf direct aan bij onze vereniging.